Sıcaklık ve Nemin Motor Performansına Etkileri Nelerdir?

07/09/2021
sıcak hava motor performansı etkiler mi

 

Sıcaklık ve Nemin Motor Performansına Etkileri Nelerdir?

Araçlarda yakıtın yakılmasında hava ve yakıt maddesi birlikte kullanılmakta olup yakıtın kalitesinin yanında hava da oldukça önemlidir. Hava koşulları nem ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hava içerisinde bulunan oksijen sayesinde yakıt emilimi sağlanarak motora enerji yollanmaktadır.

 

Nemin Motor Performansına Etkisi

Havanın içerisinde bulunan su buharı olarak da adlandırılan nem miktarı oldukça önemlidir. Özellikle deniz kenarlarında nem miktarı diğer bölgelere nazaran oldukça fazladır. Nemin motora zarar verme nedeni; motor ve yakıt parçaların paslanmasına neden olması ve motordaki yakıt emilimini yavaşlatan havanın içerisinde bulunan su buharıdır. Yakıt oksijen vasıtasıyla yakılmakta olup oksijen miktarının az olması motor içinde oluşan enerji verimliliğini olumsuz olarak etkilemektedir. Nemli hava içerisinde bulunan oksijen çok az miktarda olup kuru havadaki gibi kaliteli yakım kalitesi oluşturmamaktadır.

  

Sıcaklığın Motor Performansına Etkisi

Havanın sıcaklığı arttıkça havanın içerisinde yer alan oksijen miktarı da önemli oranda azalmaktadır. Havanın içindeki oksijen yoğunluğu sıcaklıkla ters orantılıdır. Dolayısıyla sıcak havalarda motorun hava yakıt karışımında oksijenin miktarı tahmin edildiği gibi az olacaktır. Bu da motor performansına doğrudan etki ederek beklenen ivmelenmeyi/hızlanmayı sağlayamamasına neden olmaktadır.

  

Turbo Beslemeli Motorun Sıcak Hava Koşullarındaki Performansı

Günümüzde turbo beslemeli araç motorlarında intercooler sistem kullanılmaktadır. Bu sayede yakıtın yakılımı sırasında havanın sıcak olması halinde intercooler sistemi ile soğutma sağlanarak daha kaliteli bir motor gücü elde edilir. Özellikle karasal bölgelerde sabah ve gece arasında sıcaklık farkı oldukça fazladır. Turbo motor sisteminde bu oluşan hava sıcaklık farkı motor gücünü etkilememektedir. Fakat turbo motorların dışındaki atmosferik tip araç motor sistemlerinde yaşanan sıcaklık farkları motorun performansını ciddi oranda olumsuz yönde etkilemektedir. Turbo motor sistemi sadece sıcaklık konusunda etkili olmakta olup, nemli havaya karşı direnci bulunmamaktadır.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.