Motor Yağı Viskozitesi Nedir?

04/04/2020
motor yağı viskozitesi

Motor Yağı Viskozitesi Nedir?

Teknik konuşma dilinde motor yağlarının kalınlık ölçülerini ifade eden kavramdır. Belirli koşullarda yağın akışkanlığı ya da kalınlığını gösterir. Eğer ki viskozitesi yüksek bir motor yağı kullanıyorsanız bu motor yağının kalın olduğunu gösterir. Viskozite endeksi ise bir yağın yüksek ısıya maruz kaldığı koşullarda ne kadar inceleceğini ve ne tarz performans değişikliklerin yaşanacağını gösteren bir çizelgedir. Viskozite endeksi rakamı yükseldikçe yüksek ısı koşullarında yağın daha az inceleceğini gösterir.

Viskozite endeks değerinin ideal yani orta seviyede tutmak her zaman için çok daha performanslı ve motor kullanım ömrü süresi için çok önemlidir. Yüksek viskozite endeksli yağlar yaz mevsimlerinde motorun bazı bölümlerine ulaşamayabilir hatta askıda kaldığı tabakadan kopabilir. Çok düşük viskozite endeks rakamına sahip motor yağları ise aşırı yüksek sıcaklıklı havalarda çok fazla inceleceğinden ötürü aşınma ve sürtünme koruması sağlayamaz.

 

Tek Viskozite ve Multi-Viskozite Yağların Özellikleri

Tek viskoziteli motor yağları genelde havaların hep aynı sıcaklık değerlerinde seyir ettiği durumlarda tercih edilir. Bu yüzden bu tek viskoziteli motor yağlar yaz ve kış mevsimlerinde kullanılamaz. Multi-viskoziteli motor yağları ise isminden de anlaşılacağı üzere değişken hava koşullarında kullanıma uygundur.

Hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde rahatlıkla kullanılabilir. Multi-viskozite motor yağları tek viskozitelere oranla çok daha avantajlıdır çünkü ileri teknoloji ile laboratuvar koşullarında üretilerek her koşula uygun üretilir. Tek viskoziteye oranla daha pahalı olsa da hem performans açısından hem de motor sağlığı açısından çok daha kullanışlıdır.

Tek viskozite dediğimiz motor yağları tek bir sıcaklık koşullarına uyum sağlarken multi-viskozite yağı her türlü hava koşullarına uyum sağlar. Aynı zamanda multi-viskozite yağlar yakıt tasarrufu noktasında %3’e varan bir fark sağlar.

 

Motor Yağı Viskozitesinin Ölçülmesi

Otomotiv Mühendisleri Derneği (SAE), hem motor (motor yağı dereceleri) hem de şanzıman yağları için bir ölçek geliştirmiştir.

Çoklu viskozite, “XW-XX” ortak sınıflandırması kullanılarak derecelendirilmektedir. “W” (kış) öncesindeki sayı, yağın sıfır derece Fahrenheit’ta (-17.8 santigrat derece) viskozitesi olarak derecelendirilir. Sayı ne kadar düşük olursa soğuk havalarda yağ daha az kalınlaşır.

“XW” den sonraki rakamlar, 100 santigrat derecede viskoziteyi ifade eder ve yağın yüksek sıcaklıklarda incelmesine karşı direncini gösterir.

Örneğin, 5W-30 dereceli yağ soğuk havalarda 10W-30 dereceli yağdan daha az kalınlaşır. 5W-30 dereceli yağ, 5W-40 dereceli yağlara kıyasla daha yüksek sıcaklıklarda daha hızlı sonuç verir.

Kış aylarında ve daha soğuk bölgelerde kullanılan otomobillerde motorunuz için düşük kış viskoziteli yağ kullanmak faydalı olacaktır. Yaz aylarında ve daha sıcak bölgelerde, motorunuz 100 santigrat derecede daha yüksek viskoziteli yağdan daha fazla fayda sağlayacaktır.

Yağları karşılaştırırken, aracın kullanılacağı yeri dikkate almak önemlidir. Düşük sıcaklıklarda kalınlaşmaya daha az eğilimli olan ince yağlar, kışın motorunuzu daha hızlı çalıştırmanıza yardımcı olurken, sıcak havalarda incelmeye daha az eğilimli kalın yağlar, motorunuzun yaz aylarında daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Sonuç olarak, iklimler göz önüne alınarak daha soğuk iklimler çin 0W-20 ve 5W-30 yağlar, daha sıcak iklimler için 15W-40 ve 20W-50 yağlar geliştirilmiştir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.