Araçlarda Spec Ne Demektir?

10/04/2017


Araçlarda Spec Ne Demektir?

Spec terimi araçların kategorize edilmeleri ve derecelendirilmeleri için kullanılan bir kavram. İngilizce specification kelimesinin kısaltılmış şekli olan spec terimi; günümüzde üretilen araçların özelliklerinin belirtilmesinde ve sınıflandırılmasında en çok karşımıza çıkan terim olarak göze çarpıyor.

 
Araçlarda Spec Tanımlamaları

Araçlar sahip oldukları özelliklere göre bir ila üç arasında derecelendirilen spec değerlerine ve tanımlamalarına göre derecelendiriliyorlar. Bu derecelendirme işlemlerinde aracın motor özelliklerinden döşeme ve direksiyon gibi aksamlarda kullanılan ürünlerin malzeme türleri ve kalite derecelerine kadar pek çok unsur dikkate alınıyor. Teknik anlamda spec; aynı model yılı içerisinde üretilen bir arabanın model türlerine göre hangi özelliklere sahip olup olmadığı konusunda araç sahiplerine ve araç almayı düşünen bireylere bilgi sağlıyor.

 
Spec Dereceleri

Araç speclerine ilişkin derecelendirmelerde spec derecesi büyük olan araç daha fazla teknik ve fiziki özelliğe sahip demektir. Örnek vermek gerekirse satın almak istediğiniz bir aracın spec 1 derecesinde yer alan modelinde tercih edilen jantlar alüminyum iken diğer spec derecelerinde çelik jant modelleri tercih edilebiliyor.

Spec derecelendirmeleri için verilebilecek diğer bir örnek ise araçlarda bulunan yan gövde çıtaları. Birinci seviye spec derecesinde sahip bir araçta yan gövde çıtaları plastik malzeme kullanılarak üretiliyor iken aynı model aracın spec 2 versiyonunda kromdan imal edilen yan çıtalar kullanılıyor.

Spec; araçlardaki far ve sinyal lambaları gibi aksesuar tercihlerinde de dikkate alınan bir kavram. Spec 3 seviyesinde bir modelde daha kaliteli ve görüş açısını en iyi şekilde sağlayan far ürünleri tercih ediliyor.

Spec derecelendirmeleri araçların model yıllarına göre de değişiklik gösterebiliyor. Bir aracın 2016 ve 2017 yılında üretilen modellerindeki farklılıklar; araç speclerinin incelenmesi ile detaylı olarak karşılaştırılabiliyor. Sıfır ve ikinci el araç almayı düşünen her bireyin araç speclerini incelemesi doğru karar vermelerine imkân sunuyor.

           

           

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.