Trafikte Daha Kaliteli Müzik Dinlemenin Yollları

29/12/2016


Aracınızdaki müzik sistemine birkaç ufak dokunuş yaparak sizde profesyonel bir ses kalitesi elde edebilir ve müzik dinleme zevkinizi katlayabilirsiniz. Gelin bu ufak dokunuşları beraber inceleyelim.

 

Trafikte Daha Kaliteli Müzik Dinlemenin Yollları 2

 

1-Ana Ünitenizi (Teybinizi) Değiştirin

Standart çıkışlı arabalardaki teypler, bünyelerinde dijital analog çevirici (DAC) bulundururlar ve algıladıkları dijital sinyalleri, hoparlörlere aktarmak için sese çevirirler. Eğer aracınızı alırken farklı bir ses sistemi opsiyonu seçmediyseniz, standart teybiniz bu işlemi yaparken ses kalitesini fazla önemsemiyordur. Alacak olduğunuz yeni teyp, kaliteli dijital analog çeviricisi (DAC) ile daha kaliteli ses üretmeli, yüksek çıkış gücüne sahip olup hoparlörlerinizi daha verimli bir şekilde beslemeli. Hatta harici anfi bağlamak için gerekli çıkışa da sahip olursa diğer adımları uygulama açısından bize avantaj sağlar.

 

Trafikte Daha Kaliteli Müzik Dinlemenin Yollları 3

 

2-Daha İyi Hoparlörler Kullanın

Ses kalitenizi arttırmak için yapabileceğiniz en basit işlem, standart hoparlörlerinizi daha kaliteli hoparlörler ile değiştirmektir. Hoparlörlerin ebatları belirli standartlarda olduğundan dolayı, yeni hoparlör alıp ekstra bir işleme ihtiyaç duymadan eskileriyle kolayca değiştirebilirsiniz. Kaliteyi arttırmak adına biraz daha fazlasını isterseniz eğer, bass, mid ve tiz gibi ses frekansları için bünyesinde ayrı sürücü kullanan 2 veya 3 yollu hoparlörleri değerlendirebilirsiniz.

 

Trafikte Daha Kaliteli Müzik Dinlemenin Yollları 4

 

3-Anfi Kullanın

Ses sisteminize anfi (bir veya daha fazla) eklemek, teyp ve hoparlörlerinizi değiştirmeye kıyasla biraz daha uğraşlı ve maliyetli gibi görünebilir. Fakat harici anfi kullanılan bir ses sisteminde, dinleyeceğiniz müziğin detayları ortaya çıkacak, kalitesi artacak ve ses seviyesi daha yüksek seviyelere ulaşabilecek. Anfi seçerken dikkat edilmesi gereken konuların başında güç değerleri gelmektedir. Almak istediğiniz anfinin "RMS" şeklinde adlandırılan çıkış gücüyle, sisteminizde bulunan hoparlörlerin "RMS" değerleri birbirine yakın olmalıdır. Eğer aracınızdaki multimedya sistemi aracınıza entegre edilmiş ve harici anfi bağlanımına uygun değil ise, kaliteli bir "RCA" çevirici kullanarak sisteminizi harici anfi kullanımına uygun hale getirebilirsiniz.

 

Trafikte Daha Kaliteli Müzik Dinlemenin Yollları 5

 

4-Subwoofer Kullanın

Daha kaliteli ses sistemine sahip olmak için en ideali, sesin farklı frekanslarına özel olarak üretilmiş olan hoparlörler kullanılmasıdır. Standart ebatta olan kapı hoparlörleriniz (Farklı sürücülere sahip 2 yada 3 yollu olsalar bile) bas sesleri, düşük frekansları üretmek amacıyla tasarlanmış olan subwoofer kadar detaylı ve derin üretememektedirler. Sisteminizde kullanacağınız subwoofer, düşük frekansları en yüksek kalitede üreterek, kapı hoparlörleriniz üzerinden bass yükünü alarak onlarında kendi işlevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini sağlayacaktır.

5-Ses İzolasyonu Yaptırın

Kapı panellerini yalıtım malzemesi ile kaplatmak yalıtım konusunda yapılabilecek en kolay işlemdir. Bu işlemi yaptığınız zaman, hoparlörlerinizden çıkan ses dalgalarının aracın metal paneline çarpmasıyla ortaya çıkan rezonansın önüne geçebilirsiniz. Eğer bagajınızda subwoofer bulunuyorsa, kabinle bagajı ayıran panel hariç diğer alanlara yalıtım yaparak bass seslerin dağılmadan kabine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Hatta biraz daha ileri gidip aracınızın tabanını da yalıtım malzemesi ile kaplatarak son aşamaya ulaştığınızda ses sisteminiz için, sessiz ve iyi bir temel oluşturmuş olacaksınız. Ayrıca bu işlemler sonrasında aracınızın yalıtım seviyesi artmış olacağından yolculuk esnasındaki konforunuzda doğrudan artacaktır.

6-Küçük Çaplı İpuçları

Aracınızda müzik dinlerken mümkünse aux kablosu kullanmak yerine usb cihazınızı kullanmayı tercih edin. Bunu yaptığınızda taşınabilir cihazınızın çeviricisi yerine, aracınızın yüksek kaliteli çeviricisinden çıkan sesi dinleyebileceksiniz. Yine dosya formatları olarakta fazla sıkıştırılmamış olanları tercih ederseniz, daha yüksek kalite elde edersiniz. İmkanınız var ise kayıpsız dosya formatları (WAV, FLAC, ALAC) kullanabilirsiniz.

Önerdiğimiz Ürünlere Aşağıda ki Linkten Ulaşabilirsiniz.

Müzik/Multimedya Sistemleri

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.