Start-Stop Aküsü Nedir?

12/11/2021
start stop aküsü



Start-Stop Aküsü Nedir?

Son dönemlerde artık neredeyse bütün araç modellerinde standart olarak sunulan start-stop teknolojisi; hem yüksek yakıt sarfiyatı hem yüksek emisyon salınımının verdiği endişeler hem de araçları ciddi şekilde yoran/yıpratan yoğun trafikte kısa mesafeli dur-kalk sebebiyle geliştirilmiştir. Hareket halindeyken frenleme yapmaya başladıktan sonra fren pedalına basılı tuttuğunuzda aracınız tam durur ve akü tarafından otomatik olarak enerji kesme komutuyla motor stop eder. Tekrar hareket ve kalkış için ayağınızı manuel araçlarda fren pedalından çekip debriyaj pedalına otomatik araçlarda fren pedalından ayağınızı çekip gaz pedalına temas ettiğiniz anda akü tarafından motora tekrar otomatik komut gönderilir ve start gerçekleşir yani motor çalışmaya başlar.


Normal Aküden Farkı Nedir?

Normal aküden farkı; diğer akülere kıyasla daha yüksek ölçekte şarj alma ve yüksek seviyede çevrim ömrüne sahiptir.


FB Akü Nedir? (Islak Tip – Flooded Battery)

Uzun bir geçmişe sahip olan bu aküler, çok uzun bir zaman dilim aralığında kullanılmaktadır. Yaş tipi olarak da bilinen bu aküler kendi içinde çok farklı kapasitelere ve fonksiyonlara sahiptir. Alternatör sayesinde devir daim gibi sürekli bir sirkülasyon mantığı ile şarj olmaktadır. Bundan dolayı ortaya çıkan enerji ile arabanın elektroniksel bazda her şeyini karşılar. Alternatör süresiz bir şekilde arabaya bağlı olduğundan araca belli bir yük bindirir ve bu da yakıt tüketiminde artış meydana getirir. Araç stop edince şarj işlemi durur. Muhtemelen en geleneksel pil türüdür. Islak veya sulu piller otomobillerde, sabit büyük tip kesintisiz güç kaynaklarında ve tabii ki bağımsız enerji sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu piller bir sıvı elektrolit kombinasyonu içerir. Pilin düzgün çalışması için bu pillerdeki sıvının dikkatli bir şekilde ölçülmesi ve bakımının yapılması gerekir. 


EFB Akü Nedir? (Geliştirilmiş Islak Tip – Enhanced Flooded Battery)

Bu EFB aküler teknolojik açıdan çok pratik ve kolay bir yapıya sahiptirler. FB akünün gelişiminin sonunda meydana gelmişlerdir. Yalnız start stop sistemi olan araçlarda daha az maliyetli bir sonuç doğurduğundan tercih edilmektedir. FB aküden ayrılan yönü alternatör ile birlikte süresiz bir şarj etme özelliği yoktur. EFB akülerde alternatör tarafından beslenen akü tam dolu bir biçimde dolduğunda enerjiyi kapatır. Bundan dolayı da alternatörün diğer FB aküden farklı şekilde motora bindirdiği yük azalmakta ve yakıtta maliyeti azaltmaktadır. Bunun dışında start stop sisteminde araba ışıkta ya da herhangi bir sebeple durduğunda aracı stop etmesi de yakıt tüketiminde tasarruf sağlamaktadır. Bunun dışında Bu aküler sürekli olarak alternatör tarafından enerjiye maruz kalmadığından FB akülere oranla daha fazla dayanıklıdır ve sağlamdır. Sıkça kullanılan bir akü tipidir.


AGM Akü Nedir? (Kuru Tip – Absorbent Glass Mat)

Geçmiş yıllarda yüksek teknoloji imkanı olan devletlerin askeri birimleri için ürettiği bir akü modelidir. AGM aküler üst düzey kapasiteleri ve dayanıklılık sürelerinin uzunluğu olmasıyla dikkat çekmektedir. AGM veya Absorbent Glass Mat; günümüz araçlarının ve start-stop uygulamalarının daha yüksek elektrik taleplerini desteklemek için üstün güç sağlayan gelişmiş bir kurşun-asit aküdür. AGM aküleri titreşime son derece dayanıklıdır, tamamen sızdırmazdır, dökülmez ve bakım gerektirmez. “Fren Enerjisi Geri Kazanımı” denilen sofistike sistemin bulunduğu arabalarda çoğunlukla tercih edilmektedir.

Bültene abone olun Bültene abone olun

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.