Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır, Ses Yapar Mı?

20/06/2019

 

Patlak Amortisör Nasıl Anlaşılır, Ses Yapar Mı?

Amortisör araçlarda 4 tekerlekte de bulunan bozuk, kasisli ve çukur yollarda aracın belirli oranlarda yaylanmasını sağlayarak vurmaları absorbe eden parçalardır. Aynı zamanda ters olarak yayların fazla salınım yapmasını da engelleyerek yol tutuşunu da arttırmaktadır. Direkt olarak hareket sistemine tesir ettiği için çok önemli olan amortisörler düzenli olarak kontrol edilmeli ve en azından arıza belirtilerine karşı dikkatli olunmalıdır.

 

Amortisörlerin Arızalanması

Amortisörler genel olarak engebeli arazilerde ve bozuk yollarda çok daha fazla bozulma eğilimdedirler. Engellere veya çukurlar sert girilmesi, sürekli tekerlerin düşüp kalkmasına bağlı olarak darbe alması bunları tetikleyen etkenlerdendir. Amortisörlerin arıza yapması aracın yol tutuşunun zayıflamasına, direksiyonun sertleşmesine, çukur veya engellerden geçerken ses yapmasına veya aracın gereğinden çok fazla yaylanmasına sebep olabilir.

Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.

Bu da hareket halinde iken arıza olup olmadığının anlaşılması açısından önemlidir. Bunlarla birlikte amortisör arızalandığında veya patladığında aracın esnemesine bağlı olarak gıcırtı sesinin duyulması, aracın yol tutuşunun azalması, aracın yolda gezme yapması, aracın normal alt yüksekliğinde azalma olması gibi etkilerde ortaya çıkar.

 

Amortisör Bakımı ve Tamiri

Araç kazalarının, özellikle virajlarda savrulurken frene basılmasına rağmen duramamasından kaynaklandığı durumlar incelendiğinde %30 gibi bir oranda amortisör arızasından kaynaklandığı bilinmektedir. Yol tutuşuna direkt etki ettiğinden dolayı amortisör patlamasının ihmal edilmesi çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Amortisör, tamiri mümkün olmayan araç parçalarıdır. Patlaması durumunda hiç zaman kaybetmeden amortisörlerin değiştirilmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise amortisör bir tekerde dahi patlamış olsa tekil olarak değil aynı akstaki iki amortisörün de değişmesi gerektiğidir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.