Mazda’nın Çift Turbo + Elektrikli Supercharger Sistemi Nasıl Çalışıyor?

19/04/2018


Japonların Mazda markası geçtiğimiz günlerde, HJI motorları ve buji SCI motorları ile harmanlanan SCCI motorunu (Skyactiv-X) tanıttı ve önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek olan yeni Mazda 3'de bu motorların kullanılacağını belirtti. Mazda, bu tür teknolojiyi otomotiv dünyasında seri üretimde ilk kez kullanacak.


Mazda Skyactiv-X (SCCi motor) Teknolojisi Nedir?

Bu yeni teknoloji motorun patent ofisine gönderilen çizimleri Volvo'nun Power Pulse sistemine benzeyen 2 geleneksel turbo ve 1 elektrikli supercharger'a sahip olduğunu gösteriyor. Turbo boşluğunu minimuma indirmek için uygulanan Volvo sisteminde, bir hava kompresörü turboyu turboşarjın içine çekmekte ve turbo düşük devirlerde çalışırken istenilen havayı elde edememekte ve bu da taze hava girişini arttırmaktadır. Bu sistem bir 48V elektrik motoru ile çalıştırılıyor ve bu elektrik motoru da arabanın aküsünden gelen enerji ile çalıştırılıyor.

Yine aynı şekilde, Audi SQ7 ve Bentley Bentay Diesel modelleri de bir elektrikli süper şarja sahip olarak çalışır, ancak hem Volvo hem de Audi motorlarının bir dizel motor olduğunu hatırlatmak gerek. Mazda ise ilginç bir şekilde bu sistemi benzinli motoruna uygulayacaktır.

 
Peki, Mazda Skyactiv-X Sistemi Nasıl Çalışır?

Dışarıdan gelen temiz hava, öncelikle ilk turbo şarjörden daha sonra ikinci turbo şarjörden çıkar. Türbinler, egzoz gazına göre dönemediklerinden, yüksek basınçlı hava emilemezse, bir turbo boşluğu oluşur. Hava emici süper şarj sistemi bir valfli kapatıcı ile kapanır ve burada basınçlandırılır. Ara soğutucudan geçerek soğutulur ve emme portundan gelen güç ile motor yanma odasına girer. Çok düşük hızlarda bu tür turbo şarj, süper şarjı yapamaz ve turbo boşluğu en alt seviyede kalır.

Diğer taraftan, bu sistem işleyişine, yüksek hızlarda ihtiyaç duyulmaz ve turbolar gerekli yüksek basınçlı hava emişini gerçekleştirebilir böylelikle süper şarj cihazının hava besleme fonksiyonu devre dışı bırakılır ve yüksek basınç sağlamak için kapatılan valfın, yanma odasına gidebilmesi için turboşarjın emdiği hava temizlenir. Ara soğutucuya giren hava, orada soğutulur ve emme deliğinden yanma odasına girer. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, elektrikli kompresörün Mazda'nın i-Elop sistemi tarafından çalıştırılmasıdır. Bu sistem, süper güç ünitesinde, fren gücü geri kazanım enerjisini depolayarak elektrikli süper şarj sistemini besler. Bu olay için ek bir enerji kaynağına veya aracına gerek yoktur.

Sadece turbo boşluğunu azaltmak için bir enerji kullanılır. Görüldüğü gibi, Mazda, birçok farklı markanın turbo boşluğu için farklı çözümler üretebildiği gibi kağıt üzerinde de başarılı olmuş görünüyor. Öyle ki, elektrik süper şarj sistemi, geleneksel süper şarj sistemleri gibi, motorlu bir kayış üzerinden gücünü almaz ve hatta otomobilin aküsünü bile kullanmaz. Bunun yerine, tamamen fren mekanizmasının sağladığı geri kazanım enerjisi ile çalışabilir. Ama unutulmamalıdır ki bu motor, önden çekişli araçlarda değil, sadece arkadan çekişli araçlarda kullanıma uygundur.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.