Maliye Bakanı'nın Ötv İtirafı Ne Anlama Geliyor?

24/08/2017

 

Türkiye’de son dönemlerde telefon ve otomobil gibi ürünlere uygulanan Özel Tüketim Vergilerinde yüksek oranda artışlar olmaktadır. Bu yüzden toplumun geneli yüksek Özel Tüketim Vergilerinden çok şikâyetçidir. Toplum bu konudan bu denli rahatsızken konunun muhatabı olan Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından da birkaç gün önce bir rahatsızlık açıklaması gelmiştir. Maliye Bakanı da bu durumdan rahatsız olduğunu belirtmiştir ve Özel Tüketim Vergilerindeki artışı fazla bulmuştur.

Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamanın en dikkat çeken tarafı, bugüne kadar Türk halkının sırtındaki Özel Tüketim Vergisi yükünün asıl nedeninin yeterli miktarda toplanamayan vergiler olduğunun vurgulanmasıdır. Özel Tüketim Vergisindeki Artış Hangi Motor Hacmini Etkiledi? Maliye Bakanı tarafından Özel Tüketim Vergisi’nin abartı olduğunun itirafı, bu konuda artık bazı adımlar atılması gerektiğini göstermektedir. Fakat Özel Tüketim Vergisi indirimi konusu kayıt dışı ekonominin azalmasına bağlı tutularak beklemeye alınır ise büyük ihtimal sonuçsuz kalacaktır, sonuçlansa da bu çok uzun sürecektir.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilecekse buna ilk önce babayiğit tabir edilen kişilerin başlaması en doğu adım olacaktır. Bununla birlikte alttan üste doğru değil, üstten alta doğru giden bir kayıt dışı ekonomi mücadelesi toplum tarafından gerçekçi görünerek desteklenecektir. Bu mücadele su ile dolu olan bir testide oluşmuş olan deliklerin büyükten küçüğe doğru kapanmasına benzemektedir. Büyük olan kaçakların daha önce kapatılması Türk halkının sırtındaki Özel Tüketim Vergisi yükünün çok hızlı bir şekilde kapanması sağlayacaktır. İnandırıcılığı ile de her kademede bulunan ticarethanenin bu duruma uyumunu kolaylaştıracaktır.

Yapılan bu mücadele çok hızlı ve kararlı olarak yürütülürse Türk halkının istedikleri otomobillere daha hızlı bir şekilde kavuşmasını sağlayacaktır. Özel Tüketim Vergisinde bulunan kaçağın önlenmesi domino taşı gibi birçok şeyin önünü açacaktır.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.