Lastikte Nitrojen Gazı Ne İşe Yarar
Araba lastiklerini şişirmek için nitrojen gazı kullanımı gündemde olan bir konu. Aşağıdaki yazıda bu konuyla ilgili merak edilenler ve nitrojen gazı kullanımının faydalarına yer vereceğiz.
Nitrojen gazı ile doldurmaktan kasıt nedir?
Aslında araç lastiklerinde standart olarak kullanılan havanın %78'i nitrojenden %21 i ise oksijenden oluşmaktadır. Lastiklere sadece nitrojen gazı verilmesinden kasıt ise, nitrojen oranının minimum %93 maksimum %97 olduğu bir karışımdır.
Nitrojen ile oksijen farkı
Nitrojen ile oksijen gazlarının iki önemli farkı barındırdıkları nem oranı ve diğer maddeler ile reaksiyona girme potansiyelidir. Oksijen pek çok madde ile reaksiyona girebilen ve nem oranı yüksek bir gazdır ki bu da oksitlenme ile sonuçlanır. Nitrojen ise hem kuru bir gazdır hem de kolayca diğer maddeler ile reaksiyona girmez.
Nitrojen ve oksijenin lastik yapısına etkisi
Lastikte kullanılan karışımda oksijen gazının oranının yüksek olması halinde; lastik havası daha fazla kaybedilebilir. Hava kaybı basınç kaybına dolayısıyla da yüksek yakıt tüketimine sebep verir. Oksijenin nemli bir gaz olmasından ötürü oluşan su buharı lastiğin kauçuğunun ve çelik jantların iç tarafının oksitlenmesine sebebiyet verebilir. Ayrıca, Su buharının varlığı lastik basıncını da etkiler. Lastiğin sürüş sırasında ısınması suyu gaza dönüştürür ve lastik basıncı yükselir. Bu da sürüş kalitesini düşürür.
Lastikte nitrojen gazı kullanılması halinde basınç kaybı oksijene göre bir yılda 3’te 1 oranında azalır, sıcaklık değişimlerinden daha az etkilenerek yakıt tüketimini dengeler. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, nitrojen kullanımının oksijene göre özellikle basit kullanıcılar için çok büyük avantajları bulunmamaktadır ancak performans sürüşlerinde, sık kullanılmayan araçlarda, yedek lastiklerde, iş makinelerinde, uçak lastiklerinde kullanıldığında önemli fark yaratır. Dolayısıyla günlük kullanım için eğer maliyet farkı yoksa ancak nitrojen gazının kullanımı mantıklı olabilir.