Lastik Hava Basıncının Yakıt Tüketimine, Yol Tutuşa ve Aşınmaya Etkileri Nelerdir?

29/07/2021
lastik hava basıncı

 

Lastik Hava Basıncının Yakıt Tüketimine, Yol Tutuşa Ve Aşınmaya Etkileri Nelerdir?

Güvenli bir yolculuk için araçlarımızı rutin olarak bakımdan geçirmek hayati önem taşır. Bazen ufak bir ihmal ciddi sonuçlara sebep olabilir. İnsanlarda hareket için ayaklar ne kadar önemli ise araçlarda tekerlekler o kadar öneme sahiptir. Hal böyle olunca tekerlek ve lastiklere gereken önemi vermek gerekmez mi? Güvenli bir sürüş için lastiklerin bakım ve hava miktarı son derece önemlidir. Özellikle de uzun yola çıkacaksanız mutlaka önce bir oto lastikçiye uğrayıp lastikleri kontrolden geçirin.

 

Lastik Hava Basıncı Nasıl Olmalı?

Lastik basıncı ölçmek zor bir iş değil doğrusu. Piyasada satılan çok sayıda basınçölçer cihazlar var. Uygun basınçtaki lastikler hem güvenli sürüş sağlar hem de yakıt tüketimine etki eder. Kullanılan araç türü ve lastik cinsine göre basınç ayarlamak gerekir.

 

Lastik Basıncının Yakıt Tüketimine Etkisi Nedir?

Yakıt fiyatlarından hepimiz dert yanar ve yakıt tasarrufu yapmanın yollarını arar dururuz değil mi? Bunun bir yolu lastiklerden geçiyor. Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.

 

Lastik Basıncı Yol Tutuşuna Etki Eder Mi?

Lastik basıncının az ya da fazla olması yol tutuşunu etkiler. İdeal hava basıncına sahip lastikler tüm yüzeyi ile yola yapışır. Basıncı yetersiz olan lastiklerin kenarları yola tutunur, ortası ise gevşek durur. Böyle bir durumda kenarlar çabuk aşınır. Yüksek hava basınçlı lastiklerin ise orta kısmı yola tutunur kenarları gevşek durur.

 

Lastiklerin Aşınmasının Basınçla İlgisi

Lastik basıncının kriterlere uygun olmaması dengesiz aşınmalara sebep olur. Yüksek basınçlı lastiklerin orta kısmı çabuk aşınırken, basıncı düşük olan lastiklerin kenarlar orta kısımdan daha önce aşınır. Bu da lastiklerdeki dengeyi bozar.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.