Karlı Havalarda Nasıl Fren Yapılır?

06/12/2017


Karda, Kışta Nasıl Fren Yapılır?

Kış geldi, böylece soğuk havaların, kar yağışlarının neden olduğu trafik kazalarında artışlarda başladı. Hâlbuki doğru teknik ile fren kullanımı buzlanmalarda, karlı havalarda sizi kazalardan koruyabilir.

 
Araç Bakımının Kışa Girmeden Önce Yapılmasının Önemi

Fren hidroliği büyük önem taşır, gerekli görüldüğü takdirde değiştirilmesi uygun olur. Fren hidroliğinin içerisi kuru olmalıdır. Aksi takdirde soğuk havalarda fren sistemi donacaktır. ABS lambasına dikkat edilmeli, yanıyorsa problem olduğunu gösterir. Onarılmaya ihtiyacı vardır.

 
Kış Lastiğinin Gerekliliği

Kışın soğuk havalarda sıcaklık 5-6 dereceden düşük olursa kış lastiği mutlaka kullanılması gerekir. Kar yağışının olup olmaması önemli değildir. Bu yüzden de kışa girmeden önce kış lastiğine mutlaka geçiş yapılmalıdır. Yaz lastiklerinin yapılışında kullanılan malzeme daha serttir ve sıcaklık düştüğünde daha da sertleşerek yol tutuş oranı düşer. Kış lastikleri, yaz lastiklerine göre daha yumuşaktır ve sıcaklık düştüğünde daha yumuşak kalabilir. Ancak yine de buzlanmalarda zincir kullanılması gerekmektedir.

 
Gereksiz Fren Yapılmamalı

Karlı bir yolda giderken ABS’li olmayan araçlarda fren yapmak ön lastiklerin ya da arka lastiklerin kilitlenmesine sebep olabilir. Bu durumlarda da direksiyon hâkimiyetinin kaybı ön lastiklerin kilitlenmesiyle karşımıza çıkacak zor durumlardandır. Aracın arkasının savrulması da arka tekerleklerin kilitlenmesi ile kaçınılmaz olacaktır. ABS’si mevcut araçlarda ise durum biraz daha farklıdır. Ani gelişen fren durumlarında fren pedalına sonuna kadar basılması gerekmektedir. ABS sebebiyle direksiyon hâkimiyetinde sorun olmayacağı için önünüzdeki engelin tersi yönünde direksiyon çevrilmelidir. Ancak ABS’li araçların buzlu yollarda freninin etki süresi uzayacaktır. En doğru yapılması gereken hareket normal bir hızda giderek engelle karşılaşacağınızı anladığınız anda motor kompresyonundan faydalanmanız olacaktır.

Özetlersek; kötü hava koşullarında fiziksel şartlara uygun hız ve manevralarla dikkatli bir şekilde aracı kullanmak, gereksiz frenden kaçınmak hayati önem taşımaktadır.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.