Forged Ve Döküm Piston Farkları Nelerdir?
Forged genel olarak bir marka sanılmaktadır. Ancak Forged bir üretim metodu olarak ortaya çıkmıştır. Dövme piston anlamına da gelen Forged sisteminin avantajları olduğu kadar dezavantajları da vardır. Bir üretim metodu olan Forged ile üretilmekte olan pistonlar, yüksek sıcaklık altında mekanik bir şekilde oluşturulmaktadır. 2000 tona kadar Hidrolik preste oluşturulan pistonlar, kesitli ve metal olan profillerden parçalar kesilerek hazırlanmaktadır.
Hazırlanan ham metaller, işlemler sonrasında piston şekline gelmektedir. Bu şekilde oluşturulan pistonlar herhangi bir zarar vermez. İçi dolu olan metal parçalardan biri alt kısmı boş olan pistona dönüşmektedir. Metal malzemelerin moleküler yapısı üzerinde farklılığa neden olan bu durum, malzemenin sıkılaşması ile sonuçlanmaktadır. Bununla beraber de moleküller birbirine daha çok yaklaşır.
Forged Üretim Metodu Avantajları
Moleküllerin birbirine olan yaklaşması ve safların da sıkılaşması ile pistonların yapısı daha sağlam olmaktadır. Bunun sonucunda da pistonlar çok daha uzun süre kullanılır. Sağladığı avantajlar ile basınca, sıcaklığa ve darbeye karşı daha dayanıklı hale gelen pistonlar, yanma odalarında sıcaklık ve basıncın artması sonucunda vazgeçilmez parçalar haline gelmiştir.
Odak noktası performans olan motosiklet ile otomobillerde, fabrika çıkışı olarak sunulan pistonlar standart olmaktadır. İçten yanmalı özelliği olan motorların yüksek devirlere çıkabilmesini sağlayan sistem forged pistonların takviyesi ile daha kullanılır bir hale getirilmektedir.
Dezavantajlar
Döküm yöntemine göre daha zor bir üretim şeklidir. Bununla beraber, moleküler anlamdaki sıkılaşmanın handikabı olur ve uygulanan forged sonrasında pistonların işlenmesi daha zor bir hal almaktadır.
İşlemler sırasında Segman boşluklarının açılması ile beraber işlemler daha uzun sürmektedir. Bir yandan da takım tezgahında bulunan malzemelerin daha çok aşınmasına neden olur. Bütün bu eksi sonuçlardan sonra, bu yöntemin maliyetli olması da kaçınılmaz bir gerçektir.