Ford’un Çukur Uyarı Sistemi Nasıl Çalışıyor?

17/12/2018


Ford’un Çukur Uyarı Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Son zamanlarda Ford markası yenilikçi ve ilgi çekici sistemleri ile sıkça adını duyuruyor. Bu icatlardan bazılarının beyin yakıcı ve zihni yoran icraatlardır. Nasıl çalıştığını açıklanan bu sistemlerden birincisi klima yoğuşmasından içme suyu elde ettiğiniz sistem, ikincisi ise çukurların üstünde düz biçimde geçilmesine olanak sağlayan süspansiyon sistemidir. Bu iki sistem de hakikaten büyük ilgi çekmektedir. Ford markası, içilebilir su elde etme sistemini şuan seri üretime geçirmemiş olmasa da sıra dışı süspansiyon sistemi hala satılmakta ve Ford modellerinde opsiyon olarak sunulmaktadır.

Ford yetkilileri bu kez de, harita bazlı çukur uyarı sistemi üzerinde çalışma yaptıklarını açıkladı. Bu sistem sanki animasyonun bir parçasıymış gibi çalışarak aracın gittiği güzergah üzerinde var olan bozuk yolları sürücüye önceden bildirerek, sürücüye alternatif güzergah sunacaktır. Eğer sürücü çukuru olan güzergah üzerinden gitmekte ısrarcı olursa, kayda değer çukurların olduğu yollarda uyarılarını 60 saniye önceden bildirecek: Sistem sürücüler için mantıklı gözüküyor. Fakat harita bazlı çalıştığı düşünüldüğünde ise animasyon için gidilecek yollar belirleniyorken, çukur durumu da dikkate alınması gerektiğini net bir şekilde gösteriyor. Bazı navigasyon sistemlerinde de yol durumu anlık olarak uydudan öğrenilebilecek veya online i olarak kendilerini güncelleyebileceği için sistem başarılı bir biçimde çalışacaktır. Şehrin içine bağlı polis, güvenlik, vs. güvenlik kamera alt yapıları ile de çukurlar da daha basit ve kolay bir şekilde tespit edilecek.

Ford, hemen önündeki çukurlar, çukur uyarı sistemini sensörleri vesilesi ile tespit ederek, üzerinden geçmesine olanak sağlayan ve kullanılmakta olan süspansiyon sistemi ile de oldukça uyumlu bir şekilde çalışabilecek. Çalışma sistemi de şu şekilde olacak;

-Uyarı sistemi Çukuru olan bir yola girildiği zaman alternatif güzergâh belirler

-Eğer sürücü çukurlu yoldan gitmekte ısrar ederse 60 saniye önceden çukur uyarı sistemi verecek

-Sürücü tüm uyarılara rağmen çukurun, içine düşme tehlikesi yaşarsa özel süspansiyon sistemi devreye girerek, aracı düz bir biçimde ufak çukurlardan düz bir biçimde geçmesini sağlayacak.

Ford’un uyarı sistemi hakkında akıllara hep, “çukurları düz şekilde geçmek için bir sistem bulmuş ve onu da kullanıma sunmuş, öyleyse niye bir de uyarı sistemin ihtiyaç duyuyor” soruları geliyor. Bu sorular hakkında Ford’un cevapları da şu şekildedir;

-Çukur atlama uyarı belli bir yere kadar işleyebilir. Çok büyük çukurlardan geçmek mümkün değildir ve seri çukurlarda sorun yaratma ihtimali yüksektir. Sistemi gereksiz yere kullanmamak için böyle bir sisteme ihtiyaç duyulmuştur, Şeklinde cevaplıyor.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.