Enjektör Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

13/06/2020
enjektör arızası ve belirtileri

Enjektör Nedir-Ne İşe Yarar?

Enjektör yakıtı alıp yanma odasına miktarını ayarlayarak gönderen bir parçadır. Aracın çalışması için en önemli parçalardan bir tanesidir. İki farklı yakıt türü için üretilen enjektörler kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlar dizel enjektör ve benzinli enjektördür.

 

Enjektör Arızası ve Belirtileri Nelerdir?

Enjektör arızasının birçok belirtisi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi arabanın sürekli dur kalk yaparken stop eder ya da park halindeyken devir saatinde dengesizlik/dalgalanma olduğu gözlemlenir. Aracımızı hızlandırdığımız zaman devir geçişlerinde zorlanmalar ve motor çalışır durumda iken motorun sarsılması enjektörün bozuk olduğunu göstermektedir. Güç kaybı da yaratacağı için aracın normalden fazla yakıt yakmasına neden olur.

 

Enjektör Arızasının Sebepleri

Arıza sebeplerinden en basit örneği kalitesiz yakıt kullanmaktır. Yakıt fiyatlarından dolayı birçoğumuz ucuz fiyatlı yakıtlar kullanmaktayız. Ne yazık ki bu tür yakıtların kalitesi çok düşük olduğundan enjektöre arıza yaptırmaktadır. Yakıt filtresi benzinin enjektöre gönderilmeden önce süzülmesini ve temizlenmesini sağlar. Yakıt filtresinin eskimesinden dolayı enjektöre kirli benzin geçirerek enjektörün tıkanmasına neden olur. Birçok kişi arabanın bakımını çok önemsemez. Bundan dolayı gecikme yaşandığı için çoğu parçanın bozulmasına sebep olur. Arabanın bakımlarının düzensiz yapılması başka bir sebeptir. Eğer ki bozulmuş enjektör tamir edilmez veya değiştirilmez ise motora büyük zararlar verebilir. Ki bu noktada araç bakım uzmanları tamirden ziyade arızalı olan enjektörün yenisinin alınmasını talep edecektir ileride benzer sorunların yaşanmaması adına.

 

Enjektör Arızası Nasıl Giderilir ve Alınacak Önlemler Nelerdir?

Enjektör arızası giderme arızanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. En çok yaşanan arıza çeşitlerinden bir tanesi enjektörün kalitesiz yakıttan dolayı tıkanmasıdır. Tıkanma için yapılabilecek en iyi yöntem carbon clean uygulamaktır. Temizlemek bir fayda göstermiyor ise diğer bir yöntem enjektörü değiştirmek olacaktır. Aracınızı düzenli olarak bakıma götürmeniz ve bilmediğiniz katkı maddelerini yakıtınıza eklememeniz alınacak önlemler arasında en doğru tercih olacaktır.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.