DTC Nedir? Ne İşe Yarar? DTC İptali

21/07/2022
dtc iptali


DTC Nedir?
 

Öncelikle DTC’nin tam açılımı ingilizcede "Diagnostic Trouble Code" yani tam olarak çevirirsek "teşhis hata kodu" anlamına gelmektedir. Aracımızdaki bir çok elektronik aksamın çalışıp çalışmadığını kokpit içinde yer alan göstergedeki arıza uyarı lambası aracılığıyla fark ederiz. Fakat bu lamba genel bir uyarıdır. Araç beynine yani ECU’ya bağlanıldığı zaman cihaz ekranında farklı farklı kodlar, numaralar ve hataya sebep olan bölgelerin/parçaların yer aldığı uyarıları görürüz. 

Beyin üzerinde meydana gelen bu kodların silinmesi tabi ki mümkün fakat bazı hata kodları kalıcı olabildiği için siz sildirseniz dahi kısa süre içinde gösterge panelinde tekrar arıza ışığı yanacaktır. Bu tarz durumlarda aracınızın mekanik ve elektronik bilgisine iyi derecede hakim olan bir serviste hatanın tespiti sonrası parça değişimi gerekebilir veya müşteri talebine göre tamir edilebilir. 


Arıza Kodları Nasıl Silinir ve DTC İptali Nedir? 

Parça değişimi, genel arıza, soket sök-tak ve sensör hatası gibi durumlar karşısında araç beyni yani elektronik kontrol ünitesi bunların tamamını arka planda tek tek kayıt altına alır ve arıza kodu ile sisteme işler. Arıza/Uyarı lambasının sürekli veya kapama işlemi sonrasında tekrar yanması halinde, profesyonel cihaz sistemi üzerinden bu kodlar ekranda incelenir ve ayrıştırılır. Araç beynine tekrar kapalı/silinmiş hali yazılmadan önce dosyanın orijinal yedeği alınır ve böylece yükleme sonrası kodlar kalıcı olarak silinir. Bu işlemin adına da DTC İptali denilmektedir. DTC İptal uygulaması sonrasında aracınızın gösterge panelinde ilgili koddan kaynaklı arıza uyarısı vermez ve sorun çözülmüş olur.

DTC Arıza Çözümü Nerede Yaptırabilirim?

Firmamız tarafından uygulanan Nero Performance yazılımı garantili bir şekilde yaptırabilirsinz. 


WhatsApp destek hattımızdan iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.





 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.