DPF Arızası / DPF İptali

18/03/2022
dpf iptali


DPF Nedir & Dpf Kalibrasyonu

Açılımı Dizel Partikül Filtresi olan DPF, dizel arabalar için önemli parçalar arasında yer alır. Dizel filtrelerin amacı motordan gelen zararlı partiküllerin egzozdan çıkmadan önce iç yapısında yer alan filtre kısmına hapsederek temiz bir hava çıkışı sağlamasıdır. Filtre katalitik konvertör parçasının yapamadığı ağır metallerin hapsedilmesine yardımcı olur. Dizel Partikül Filtresi zararlı maddeleri iç yapısındaki filtrede tuttuğu için zaman içerisinde dolar.

Dizel Partikül Filtresinin belirli bir kotası bulunur. Zararlı partiküllerin hapsedilmesi sonucunda bu kota dolar. Dolayısıyla bu filtrelerin temizlenmesi ve boşaltılması gerekir. Bu sayede filtre sistemi tekrardan rahatlıkla kullanılabilir. Filtrelerin temizlenmesi geliştirilen dizel partikül filtresi rejenerasyonu ile mümkündür. Kurulan jenerasyon filtresi kendi içinde kendi kendini temizleyebilmektedir. Dizel Partikül Filtresinin iç sıcaklığı bu temizleme sistemi ile yaklaşık 650 derece civarına çıkar. Bu sıcaklık sayesinde zararlı maddeler, metaller ve partiküller en aza iner ve ardından atılır.

Şehir içindeki yoğun trafik dolayısıyla oluşan egzoz gazları dizel partikül filtresi rejenerasyonunun yeterli ısıya gelmesini engeller. Sürekli hız yapamama ve ısının artmaması nedeniyle filtre kendisini temizleyemez ve dolayısıyla kısa sürede tıkanmaya yol açar. Aracınızın daha rahat performans gösterebilmesi için dizel partikül filtresinin iptal edilmesi gerekir.

 

DPF Nasıl İptal Edilir?

Dizel partikül filtresinin kalibrasyon işleminin yapılabilmesi için mutlaka aracın özelliklerine bakılmalıdır. Bazı araçlarda OBD2 adlı soket kullanılarak beynin sökülmesine gerek kalmadan kolayca soketten araca bağlanılabilir. Bazı araçlarda ise OBD2 soketi farklı olduğu için veya cihaz okuyamadığı için beynin sökülerek bağlantı kurulması gereklidir. Bu noktada aracın beyninin sökülmesi ya da sökülmemesi dezavantajlı bir durum yaratmaz. Beynin sökülmesinin genel amacı hata payını sıfırlayarak daha güvenli işlem yapılabilmesidir. Araç modeline uygun cihazlar ile potansiyel hata kodları saptanır ve elektronik kontroller yapılır. Genel olarak ortalama 1 saat süren bu işlemin ardından yazılım düzenlenir ve güncellenir. DPF yerinden sökülür, içi boşaltılır tekrar takılır veya yerine talep edilen modele göre hat çekilir. Düzenlenen yazılım araç beynine DPF sağlıklı çalışıyormuş gibi gösterir ve yükleme tamamlanır. Böyle DPF iptali yapılmış olur.

 

DPF İptal Sonrası Muayeneden Geçer Mi?

Yukarıda belirtilen işlem profesyonel bir firma tarafindan yapılırsa %100 muayeneden sorunsuz geçebilirsiniz ve aracınıza hiç bir zarar vermemektedir.

 

DPF İptali Nerede Yaptırabilirim?

Firmamız tarafından uygulanan Nero Performance yazılımı garantili bir şekilde yaptırabilirsinz. 


WhatsApp destek hattımızdan iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.





Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.