Cam Filmi Yasaklandı Mı?

07/11/2017

 

Cam Filmi Yasağı

Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı karayolu düzenleme genel müdürlüğü tarafından 1 Kasım tarihinden sonra araçlarına cam filmi yapıştırılmış araçların Hafif Kusurlu değil Ağır kusurlu sayılacağını belirtildi. Terör eylemleri sebebi ile Emniyet Genel müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucunda cam filminin yasaklanması konusunda mutabakata yetkililer cam filmi yasağının devam edeceğini belirtmiş durumda. Cam filmi kullanmak normal zamanlarda da hiçbir zaman serbest değil idi. Terör eylemlerinin tespitinde zorlanıldığından yasağı sonlandırma gibi bir durum olmadığı kaydedildi. Cam filmi yasağı tüm araç ve camlara sonradan takılan tüm filmleri kapsamakta. 

 

Yasa Ne Diyor?

26 Ekim 2016 da yayımlanan yönetmeliğe göre araç sürücüleri camlarına, ön camları hariç tutularak onaylanmış cam filmi takabilir denilmişti. Ancak bu durumla ilgili yapılan değişiklik neticesinde cam filmini yasaklayan yönetmelik resmi gazete ile yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre camların üzerine renkli film tabakalar kullanılması yasaklandı. Serbest olduktan sonra birçok kişinin yaptırdığı ve şuan yasaklanan yaptırım birçok kişiyi mağdur etse de tek yapılacak olan uygulama cam filmlerini söktürmekten geçiyor. 

 

Araç Cam Filmi Cezası

2017 yılından itibaren araçlarına cam filmi yaptıran veya söktürmeyen sürücüler 427 Tl araç cam filmi cezası ödeyecek. Ayrıca araçların ön camlarına yapılacak her türlü cam filmi uygulaması da yasak. Herhangi bir itiraz hali bulunmayan cezadan kurtulmak için araç cam filmlerinizi söktürmelisiniz. Araç cam fili söktürme bedeli ise 150 liradan başlamakta. Bilim, Sanayi ve teknoloji bakanı tek bir istisna olduğunu belirtmiştir. Bu istisna ise fabrika çıkışlarında cam filmine sahip olan araçlar. Sonradan kaplatılan hiçbir aracın cam filmi istisna kapsamına girmemekte. Yani R43 camlara sahipler sıkıntı yaşamayacak.

Cam filmi kenarından tırnak yardımı ile ya da falçata ile kaldırılabilir. Film camdan dikkatli ve yavaş bir şekilde sökülmelidir. Film sökülmüyor ise filmi fön makinesi ile ısıtarak sökebilirsiniz. Arka camlar sökülürken dikkatli olunmalı rezistansa zarar verilmemelidir. Çok inatçı camlarda buhar makinesi kullanılmalıdır. Film söküldükten sonra sabunlu su ile cam silinir. İşinde uzman kişilerden bu konuda destek almanız daha faydalı olacaktır.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.