Boxer (Boksör) Motor Nedir? Nasıl Çalışır?

07/08/2019
boxer motor


Boxer (Boksör) Motor Nedir? Nasıl Çalışır? Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Boksör motor araçlar arasında pek bilinmeyen motor tipi olsa da aslında geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. Boksör tipli motorlar ilk kez 1966 yılında ortaya çıkmış bir motor tipidir. Özellikle lüks markalı otomobillerde karşımıza daha sıklıkla çıkan boksör motorlar yüksek performans isteyen araç kullanıcıları için özel olarak üretilmiştir. Genellikle lüks otomobillerden Porsche markalı araçlarda boksör motorları görmekteyiz.

Boksör motorlar diğer orta sınıflı otomobillere göre daha kapsamlı bir otomobil olarak belirtilmektedir. Çalışma mantığı diğer motor tiplerine göre tamamen terstir. Boksör tipli motorların silindir yerleşimi farklıdır. Piston yerleri motor aksanlarına farklı olarak yerleştirilen boksör motorlar araçların daha dinamik ve daha seri çalışmasını sağlar.

 

Boksör Motor Avantajları

Boksör tipli motorların diğer motorlara göre en avantajlı yönü daha dengeli olmasıdır. Dengeli çalışan boksör motorlar torklara eşit derece ile dağıtılmış bir sistemi bulunuyor. Araç kaputunu açan otomobil kullanıcıları boksör motorları daha ilk gördüğü andan itibaren fark edebiliyor. Daha dengeli olan bu motorlar ile birlikte araç yol tutuşu da o denli iyi olacaktır. Boksör tipli motorlar özellikle aracın kaymasını da engeller ve virajlarda eğimli yerlerde aracı daha dengeli tutar.

Boksör tipli motorlu araçlar diğer motorlara göre daha güvenlidir. V tipli yerleştirilen bu boksör tipli motorlar özellikle kaza anında motor aksamı yolcuların hayatını tehlikeye sokmadan bulunduğu yeri korur böylece yolcular kaza esnasında motordan etkilenmez. Kaza anında hemen yere düşen bu motorlar kişiye daha güvenli bir sürüş yaşatır.

 

Boksör Motor Dezavantajları

Bu motor tipleri diğer motor tiplerine göre oldukça fazla ses çıkarır. Sürüş esnasında sesi sevmeyen otomobil kullanıcıları için bir dezavantaj olarak görülse de bazı otomobil kullanıcıları bu sesten hoşlanmaktadır. Bir diğer dezavantaj ise bakım ve onarım maliyetleri. Bakımı oldukça maliyetli olan bu motorlar arıza durumunda araç sahibine fahiş fiyatlar çıkarabilmektedir.

 

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.