Benzin Mi Dizel Motor Mu Daha Uzun Ömürlüdür?

12/03/2018

 

Benzin Mi Dizel Motor Mu Daha Uzun Ömürlüdür?


Benzin ve Dizel Motorlar

Her iki yakıt tipi de içten yanmalı motor ve mekanik çalışma prensipleri bakımından benzerlik göstermektedir. Ancak yakıt tiplerinin değişik olması sebebiyle her iki yakıtın da kendine göre farklı olarak çalışma prensibi bulunmaktadır. İkisi arasında yapılacak olan karşılaştırmada ilk kıstas benzin ve dizelle çalışan araçların motor güçlerinin birbirleriyle aynı olması gerekmektedir. Hangi kullanımla uzun ömürlü olduğunu bulmaktan ziyade önemli olan düzgün kullanım neticesinde bu uzun ömürlülüğü sağlayabilmek önemli olan nokta olmaktadır.


Benzin ve Dizel Motorların Karşılaştırılması

Kökenlerine baktığımızda hem benzin hem de dizel petrol ürünü olarak çıkarılmaktadır. İkisi arasındaki işlemlere bakıldığı zaman benzin damıtılmanın ilk aşamasında elde edildiği için daha saf bir yapıda olmaktadır. Dizel ise bunun aksine daha kaba olmaktadır.

İki yakıt arasında yağlama özelliğine bakıldığında dizel ön plana çıkarak motorun ömrünü olumlu olarak etkilemektedir. Ancak benzin daha temiz olması sebebiyle motor tarafından daha kolay hazmedilmektedir. Yakıttaki kirlilik motor yağını da etkileyeceği için bu konuda benzin dizelden ön planda olmaktadır. Yakıt konusunda motora aynı oranda katkı yapmaktadırlar.

Dizel motorlardaki bulunan ateşleme mekanizması benzindeki kadar kullanışlı olmadığından ateşleme konusunda benzin motora daha olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Dizelde ateşleme işlemi daha uzun sürdüğünden araçların çalışması için benzine göre biraz zaman geçmesi gerekmektedir. Bu durum da bujilerde sıkıntı meydana getirebileceği için dizel ateşleme kısmında olumsuz etki vermektedir.

Benzinli motorlar çalışma esnasında fazla devir yaptığı için dizellere göre motor içerisinde daha kısa zamanda aşınma meydana getirmektedir. Bu da dizel motorlu araçları ön plana çıkarmaktadır.

Genel anlamda bakıldığında hem benzinin hem de dizelin kendi içinde avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Temiz motorin ile kullanılan ve bakımları düzenli bir şekilde yapılan dizel motorlar benzinlere göre bir adım daha önde olarak motorun ömrünü daha uzun ömürlü hale getirmektedir.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.