Kışın kendini daha da fazla göstermeye başladığı şu günlerde gözümüz gibi baktığımız arabalarımızı kullanmaktan vazgeçmek yerine gerekli önlemleri alarak keyif alarak yaptığımız sürüşlere güvenli bir şekilde devam edebiliriz. Küçük gibi görünen bu önlemler aslında büyük önem taşırken bizlere kolaylıklar da sağlar. Gelin bunları hep beraber inceleyelim.
Kış ve araba denince akla ilk gelen şey lastik olur. Yollarda ki kar ve buzlanma şartlarında ulaşımı daha rahat sağlayabilmek için araçlarımıza kış lastiği takmamızda fayda var. Çünkü yazlık olarak kullandığımız lastikler 7 derece altındaki sıcaklıklarda sertleşmeye başlar. Bu nedenle yol tutuşunda azalma meydana gelmektedir. Kış lastiğinde ise, özel profillerinin haricinde üretiminde kullanılan Silica esaslı malzeme daha yumuşak olduğundan, 7 derece altındaki hava sıcaklıklarında kuru asfalt, karlı ve buzlu zeminlerde tutunmayı arttırmaktadır. Her şeyden önce can güvenliğimiz için bu adımı kesinlikle es geçmememiz gerekir.
Lastiklerin yanı sıra aracınızda her ihtimale karşın zincir, palet, ve kar çorabı gibi ekstra malzemeleri de bulundurmakta fayda var. Çünkü bazen şartlar fazlasıyla zorlaşabiliyor. Bu tarz ürünleri aracınıza birebir uygun olarak kolaylıkla tedarik edebilirsiniz.
2- Antifriz
Genel olarak 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal madde olarak bilinmektedir. Çoğunlukla tavsiye edilen kullanım oranı %50 su %50 antifrizdir. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılmasında fayda var. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su (Saf su) kullanılması tavsiye ediliyor. Tüm antifrizler birbirine benzememektedir. Piyasadaki antifriz ürünleri birbirleriyle kalite bakımından farklılık göstermektedir. OAT (organik asit teknolojisi) ile üretilen antifrizler içeriğindeki katıkların kimyasal özellikleri sayesinde daha uzun ömürlü olmakla beraber hem de aşınmaya karşı daha iyi koruma sağlarlar. Genel kullanım süresi olarak antifrizler ekleme yapılmadan yılda 1 defa değiştirilerek kullanılır. Piyasada gelişmiş olarak bulunan ürünler ise 3 yıla kadar kullanım imkanı sunmaktadır.
Bunun haricinde aracımızdaki cam suyu haznesi kısmına da antifrizli cam sularını kullanabilirsiniz. Bazı yerlerde camsil tarzı ürünlerin kullanılabileceğinden bahsedilmektedir. Ama bu kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Çünkü camsil ve türevleri tarzı ürünler silecek silgilerine zarar vermekte, tortu bırakmakta, su kanallarını tıkamakta ve başka maddelerle karıştırıldığında araç boyasına zarar vermektedir.
Aracın iç hava sıcaklığı ve dışarıdaki hava sıcaklığının farkından kaynaklı olarak araç camlarında buğulanma meydana gelmektedir. Kış mevsiminde bu problemle çok sık karşılaşılmaktadır. Görüş mesafesini çok büyük derecede düşürmekte olup rahat araç kullanımını engeller. Buğuyu gidermek için bez yardımıyla sürekli camı silmeye uğraşmak dikkatinizi dağıtarak trafikte kazalara sebebiyet vermektedir. Bu tarz bir sorunu buğu önleyici gibi basit bir ürün ile çözmek mümkündür. Kullanımının herhangi bir eksi yönü bulunmamaktadır.
Kışın karşılaştığımız bir diğer sorunda özellikle gece havanın aşırı soğumasından kaynaklı olarak otomobilin cam, kilit, kapı lastikleri, silecekler ve farlarda meydana gelen buzlanmalardır. Bunlarda yine bizi uğraştırmaktadır. Buz tutan camı buz kazıcısıyla kazımak en yaygın yöntemdir. Fakat bu ürünlerin üretildikleri malzemelere bağlı olarak cama zarar verme riski bulunmaktadır. Bunun yerine piyasada buz çözücü sprey tarzında ürünler bulunmaktadır. Bu ürünleri aracınızda buz tutan çoğu yerde kolayca kullanabilirsiniz.(Cam, kilit, silecekler, farlar vs...)
Tüm bu durumlar haricinde kışa tam anlamıyla hazır olmak için aracımızın genel bakımlarını da yapmamızda fayda vardır. Akü kontrolü, fren tertibatının gözden geçirilmesi, silecek süpürgelerinin değiştirilmesinin yanı sıra mazot donmasını engelleyici katkı maddelerinin kullanılması gibi adımlardır.
Normal şartlarda sağlam olan bir akünün donma derecesi -50 ile -70 derece arasında olarak bilinmektedir. Fakat akünüz eskidikçe bu donma derecesi 0 ile -10 derece arasına doğru kaymaktadır. Kış mevsiminde gece sıcaklıkların düşmesi sonucunda akünüz eski ise donma meydana gelmesi gayet muhtemel bir sonuçtur. Bu nedenle akü kontrolünü muhakkak yapmakta fayda vardır.
Normal hava şartlarında bile fren bakımları yapılmadığında araç kullanımını olumsuz etkilemektedir. Kış aylarında bu durum daha büyük önem arz etmektedir. Günümüzde çoğu araçta yaygın olarak disk frenler kullanılmaktadır. Fren yaptıkça bu disklerde baskı meydana gelir ve araç yavaşlar. Zamana bağlı olarak bu fren disklerinde ve fren balatalarında aşınma meydana gelir. Bu yüzden bunların belli aralıklarla kontrol edilmesinde fayda vardır. Diskler ve balatalar eskidiğinde fren mesafesi artmaktadır. Ani fren gerektiren durumlarda aracın durma mesafesi uzadığından kazaya sebebiyet verebilir. Kış mevsimine hazır olabilmek için bunları da kontrol etmeliyiz.
Silecek süpürgeleri de kullanıldıkça zamanla eskiyen bir parçadır. Eskimesi sonucunda silecekleri çalıştırdığımızda istediğimiz verimi elde edemeyiz. Camı istediğimiz temizliğe ulaştıramadığı gibi cama zarar verme ihtimalini de meydana getirir. Daha uzun ve sağlıklı bir kullanım amacıyla muz silecek kullanımını tavsiye edebiliriz.
Hava sıcaklığının düşmesinden kaynaklı olarak meydana gelen bir diğer olayda mazotta donmalardır. Genel olarak ön görülen donma derecesi -20 olarak bilinmektedir. Geceleri sıcaklığın çok fazla düştüğü bu mevsimlerde bunu önlemek amacıyla kışlık mazot katkısı tarzı ürünler kullanarak bunun önüne geçebiliriz. Ayrıca bu katkı maddeleri aracınızın çekişini ve yakıtını da etkileyerek daha iyi performans almanızı sağlar.
Önerdiğimiz Ürünler