Araç Periyodik Bakım ve Kontrolleri

03/02/2017

 

ARAÇ PERİYODİK BAKIM VE KONTROLLERİ

Araçlar kullanıma bağlı olarak periyodik bakıma ihtiyaç duymaktadırlar. Periyodik bakımlar, zaman ve kilometreye bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Araçların marka, model, yaş ve kilometrelerine göre bakım uygulamaların da farklılıklar bulunmaktadır. Binek araçların bakımında yapılan işlemler benzerlik göstermektedir. Araç bakımları periyodik bakımlar ve ağır bakımlar olarak ikiye ayrılır. Periyodik bakımlar, otomobilinizin sorunsuz çalışmaya devam etmesi için yapılan işlemler yağ, su, filtre vb. değişimi ve kontrollerden oluşur. Ağır bakımlarda ise triger değişimi, fren balata değişimi gibi ağır işçilik gerektiren işlemler gerçekleştirilir.

Benzinli ve Dizel Araçların Periyodik Bakımları

Araçların motor tipine göre periyodik bakımları değişkenlik göstermektedir. Benzinli araçlar 1 yıl veya her 10-15 bin km’de bir bakım yaptırmaları gerekmektedir. Dizel araçlarda ise 1 yıl veya 10 bin km’de bir periyodik bakım yapılması gerekmektedir. Turbo motora sahip araçların periyodik bakım süreleri daha kısa zamanda tekrarlanabilmektedir. Benzinli ve dizel araçların periyodik bakımları zamana bağlı olarak eskiyen ve yıpranan parçalar ile yapılan kilometreye bağlı olarak değişmesi gereken parçalar ve yapılması gereken kontrol ve ayarlamalara göre belirlenmektedir. Bunun dışında aracın kullanım şartları bakım süresini etkileyen bir diğer etkendir.

Araçlarda Periyodik Bakımın Faydaları

Araçların periyodik bakımı, kullanım ömürlerinin kısalmasını, parçaların aşınmasını, performans kaybını önler. Periyodik bakımları aksatılan ve özenli şekilde yapılmayan araçlarda, yakıt tüketimi, sürüş konforu, güvenliği ve motor arızası gibi sorunlarla karşılaşılabilirsiniz. Periyodik araç bakımlarının düzenli yapılması bakım maliyetlerinizi minimum seviyede tutacaktır. Bakımları özensiz ve yapılmayan araçlar çevreyi daha fazla kirleterek, çevre ve insan sağlığına zarar vermektedir.

Araç Bakımında Neler Değişir ?

Periyodik bakımda değişmesi gereken parçalar, yardımcı ürünler ve yapılması gerekli kontroller araç markası, modeli, kilometresi ve yaşına bağlı olarak değişim göstermektedir. Periyodik bakımlarında yapılan işlemler aşağıda belirtilmiştir.

- Motor yağı değişimi
- Motor bakımı (keçelerin kontrolü, sızdırma, kaçak, bujilerin kontrolü v.b.)
- Yağ filtresi değişimi
- Hava filtresi değişimi
- Polen filtresi değişimi (klimalı araçlarda)
- Yakıt filtresi değişimi
- Frenlerin bakımı ve kontrolü (gerekli durumlarda fren disklerinin değişimi)
- Soğutma suyu kontrolü (antifiriz ölçümü yapılır, gerekliyse yenilenir)
- Far ayarı
- Ön takım kontrol


Ağır Bakımda Neler Yapılır ?


- Triger kayışları kontrol/değişim
- Baskı balata kontrol/değişim
- Şanzıman kontrolü
- Direksiyon kutusu ve direksiyon kontrolü
- Rot ayarı (gerekliyse), tabla fişekleri, tabla kontrolü


Araç Bakımında Değişen Parçalar

Araçların bakım, onarım ve tüm kontrol işlemleri konusunda uzman teknisyenlerce, gerekli cihaz ve ekipmanlara sahip teknik servislerde gerçekleştirilmelidir. Otomobilinizin bakımında üretici tarafından onaylanmış ürünler kullanılmalıdır. Araç bakımında değişen tüm parçalar, orjinal olmalı veya üretici firmanın onayladığı ürünler tercih edilmelidir. Bununla beraber, yapılan kontroller ve ayarlamalar da otomobilin üreticisi tarafından belirtilen değerlerde olmalıdır.

Bültene abone olun Bültene abone olun

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.