Aks Kafası Bozulursa Ne Olur, Arızası Nasıl Anlaşılır
Otomobillerin sahip olduğu belli başlı parçalar genel olarak mekanik sistem ve elektronik sistem içerisinde değerlendirilir. Mekanik olarak işleyişte motorun ürettiği güç şanzımana iletilirken buradan da aks ve diğer parçalar vasıtasıyla tekerleklere iletilir. Bundan dolayı tekerleklerin hareket etmesini sağlayan akslar ve aks kafaları dikkat edilmesi gereken parçalardan bir tanesidir.
Aks Kafası ve Arızaların Anlaşılması
Araçların tekerlek aksamları en çok hareket eden bölümler oldukları için bunların bağlı oldukları akslarda hem aşağı ve yukarı yönlü hem de içeriye ve dışarıya doğru hareket ederler. Bu nedenle bu tür parçalarda aşınmalar veya arızalar daha sık olarak görülebilmektedir. Akslarda veya kafalarda herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da zamana bağlı olarak bozulmalar ve körükte yırtılma ile kelepçede yağ kaçağı olabilmektedir. Bu bağlamda rutin kontrollerde gözden kaçırılmaması gereken parçalar olarak karşımıza çıkar.
Aks kafalarında arıza meydana geldiğinde iyi bir sürücü bunu anlayabilmektedir. En çok karşılaşılan belirtileri ise dönüşlerde ses olması, yüksek hızlara çıkıldığında araçta sallanma meydana gelmesi ile direksiyonda titreme oluşması şeklinde sayılabilir. Genel olarak bütün araçlarda bu parçalar çok dayanıklı malzemelerden yapılmaktadır ve arıza yapmasalar da birçok örneğinin olduğu da yadsınamaz.
Aks Kafası Arızasının Zararları
Otomobil parçalarının hepsinin belli özellikleri olduğu ve hayati önem taşıdığı bir gerçektir. Aks kafası arızası da bu şekilde çok önemlidir ve kopması, kırılması durumunda araç yolda kalır. Bir alternatifi olmadığı için aracın yürüme şansı yoktur. Aynı şekilde aksın diğer herhangi bir eklem parçaları kırılırsa da araç yine yolda kalacaktır. Bir diğer zararı ise aracın titreme yapması ve sürüş dinamiklerine zarar vermesidir. Ayrıca özellikle uzun yollarda yüksek hızlarda seyir halinde iken direksiyon hâkimiyetine engel oluşturacağından büyük oranda kaza riskini arttırmaktadır.