Spor Yay Araca Zarar Verir Mi?

21/12/2018


Spor Yayların Araca Etkileri

Spor yay kullanımının araca olumsuz bir etkisi veya zararı yoktur aksine avantajları daha fazla olduğu için spor süspansiyon sistemlerinin günden güne yaygınlaşarak, kullanım alanlarını genişlettiği görülmektedir. Eğer zararı olsaydı kesinlikle üretim aşamasına geçmeden spor yay projesinin rafa kaldırılmasını sağlardı ve otomobil sporları alanında büyük bir yeri olmazdı. Araca etkisi yönünden baktığımızda; çoğunlukla olumlu yönde olduğunu görürüz. Bunun yanında spor yay zararları gibi görünen fazla alçaklıktan(5cm ve üzeri) dolayı sürtme riski ve yine fazla alçaklıktan dolayı aracın orjinal haline göre sertleşme etkilerini geniş kapsamlı düşündüğümüz zaman; fabrikasyon haline göre aracınızı yere yakınlaştırdığınızda alt kısmın yere vurmaması için spor yaylar yapı olarak sertleşme sağlamalıdır ki esneklik azalsın ve talep edilen alçaklıkta sürüşe engel bir durum olmasın. Spor yay ile alçaltılmış bir araçta sürtme riskini azaltmak için tam yükten/kapasiteden kaçınmalı ve kasislerde yavaşlayarak dikkatli bir geçiş sağlanmalıdır. Oluşan bu etkiler zarar değil, doğru bir ifade ile dezavantaj olarak yorumlanmaktadır.


Spor Yayların Araca Olan Faydaları

Spor yaylar; yapılarına ve kullanım alanlarına göre değiştiği için öncelikle kategorize edilerek 3 ana başlıkta toplanabilir: Sert, orta sert ve yumuşak yani konfor odaklı üretilen spor yaylar. Kullanıcılar beklentilerine, araç özelliklerine ve aracın kullanılacağı alana göre tercihte bulunabilirler. Uygulama sonrası Vurma/Sekme/Dengesiz Alçalma gibi durumların yaşanmaması için ithal üretim ve tüv onaylı ürünler öncelikli olarak önerilmektedir.

Spor yay uygulanmış araçlarda görünüş olarak ilk izlenim sportif bir duruştur ve kullanım esnasında sürücünün yol boyunca daha dinamik bir sürüş deneyimi yaşadığı göze çarpmaktadır. Spor yaylar aracın orjinal yaylarına göre daha az esneme sağladığı için virajlarda aracın savrulmasını önlemektedir. Yere yakınlaşması da rüzgar direncini arttırdığından dolayı yüksek hızlarda fren mesafesini kısaltmaktadır. Fayda sağladığına dair olan bu bilgiler; üreticilerin ar-ge merkezlerinde bir çok analiz sonrası yüzlerce reel teste tabi tutularak ispatlanmıştır.

Size daha iyi bir alışveriş deneyimi sunabilmek için çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için çerez politikamızı ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz. Kabul ediyorum.